menu

Grijsboek, of de Nagelaten Bekentenissen van Raoul Chapkis - Piet Grijs (1970)

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Humoristisch / Ideeƫnliteratuur

149 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Het boek van Piet Grijs bevat ruim dertig stukken proza, die hij gepubliceerd heeft in periodieken, sommige onder zijn eigen naam, andere onder één van zijn pseudoniemen (H. Brandt Corstius, Raoul Chapkins, Battus, e.a.). Sommige stukken steunen misschien iets te zwaar op dingen die de krantenlezer wist op het moment dat zo'n stuk voor het eerst verscheen (Claus getrouwd met Beatrix, Belinfante rector magnificus, Hans van Z. moordenaar) en nu bekend worden verondersteld bij de lezer van 1970, die niet zo gauw weet wat Grijs met ''het schandaaal van 10 maart'' bedoelt. Het 'Grijsboek' bevat daarnaast een reportage uit Moskou en een bespreking van de meetkundige studieën van de Leidse hoogleraar Van den Berg. Daarbij is Grijs een heel eigenaardig polemist. Anderen staan geamuseerd of trots, nog nagloeiend van het gevecht, naast of op het lijk van de gevelde tegenstander. Grijs staat er eerder bij met een lichte verbijstering: hoe is het mogelijk dat iemands optreden hem genoodzaakt heeft hem te doden?

zoeken in:
avatar van Raspoetin
3,0
De eigenlijke plotomschrijving op de achterflap:
In 1966 verschenen drie boeken van Raoul Chapkis: De reizen van Pater Key, Zes dagen onbedachtzaamheid kan maken dat men eeuwig schreit en Ik sta op m’n hoofd. Deze geniale meesterwerken hebben ons koninkrijk ingrijpend veranderd en het is dan ook geen wonder dat geen enkel ander land ze heeft durven vertalen.
Een week voor hij de Anne Frank-prijs in ontvangst zou nemen, is Chapkis onder verdachte omstandigheden verdronken toen het laatste veer bij Culemborg was vertrokken, en hij de Lek zwemmend Wilde oversteken.
Zijn vriend Piet Grijs stond toevallig op de dijk, hij begroef Chapkis in een uiterwaard, streek de literaire prijs op, zorgt nu voor Raouls vrouw en huis, en publiceert diens letterkundige nalatenschap in wekelijkse afleveringen in Vrij Nederland. Een selectie van deze Grijs-kolommen wordt u in dit boek aangeboden.


De plotomschrijving die voor onze site is gebruikt is gebaseerd op een recensie van Karel van het Reve met de titel 'Piet Grijs doet niet de minste moeite om leuk te zijn', die is opgenomen als ongebundeld werk in Verzameld Werk 3 (pag 676-678). Op de site van Van Oorschot staat een kort stukje uit deze recensie:
“Het is moeilijk uitleggen waarom je iets lelijk vindt. Het is nog moeilijker om uit te leggen waarom je iets mooi vindt. Aantonen dat iets mooi of lelijk is kan al helemaal niet. Ik ben een bewonderaar van Piet Grijs, maar ik kan niet uitleggen waarom."
Karel van het Reve over Piet Grijs · Uitgeverij Van Oorschot - vanoorschot.nl

Meer lectuur over het boek op de schitterende website van de digitale bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, van de hand van Carel Peters:
De hydra van Opperland, Hollandse pretenties, Carel Peeters - DBNL

Gast
geplaatst: vandaag om 17:24 uur

geplaatst: vandaag om 17:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.