
Hex - Thomas Olde Heuvelt (2013)
Nederlands
Griezel
351 pagina's
Eerste druk: Luitingh-Sijthoff,
Amsterdam (Nederland)
Wie er wordt geboren is gedoemd er tot zijn dood te blijven. Wie er zich vestigt komt er nooit meer weg. Het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw wier ogen en mond zijn dichtgenaaid. Zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen, nachtenlang staat ze aan je bed. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend. Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit viral te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken. En dan is de wraak van de Wylerheks nog niet eens begonnen...
Het boek leest prima en vlot weg. Het taalgebruik is zeer beeldend, helder en van deze tijd.

Ik heb deze schrijver ergens 'de Nederlandse Stephen King' zien noemen. En ik kan me daar wat bij voorstellen. Stephen King vind ik weliswaar een waardeloze schrijver (en dat kan ik van Thomas Olde Heuvelt niet zeggen), maar zo'n verhaal met veel te weinig materiaal voor het aantal pagina's waar het over is verdeeld, zie ik wel als kenmerkend voor Stephen King.
Is dit niet een beetje achter de fanfare aanlopen van de Volkskrant?
Als het gaat om de Amerikaanse uitgave niet. Het is best prettig dat Nederlandse auteurs ook in het buitenland gespot worden.
Is dit niet een beetje achter de fanfare aanlopen van de Volkskrant?
Naar aanleiding van de Amerikaanse versie zou het einde ook helemaal herschreven zijn.....
Warner Bros maakt een TV-serie van HEX
Na wekenlang mijn lippen op elkaar te hebben moeten houden, mag ik nu eindelijk bekendmaken dat Warner Bros de film- en TV-rechten van HEX heeft gekocht en er een TV-serie ...
Origineel idee, ook wel eens leuk om een King achtig verhaal in Nederlandse setting te lezen, mooie apotheose ook. Las eerder dat er te weinig gebeurde (niet mee eens) of dat het ongeloofwaardig was (ja duh, dat is in dit genre sowieso meestal het geval). Ook wel fijn dat de schrijver niet schroomde hoofdpersonen te laten sterven. Het einde was wat dat betreft helemaal feest, iedereen DOOD!!!

Al met al een zeer prima boek.
Vooral om te zien wat het teweeg brengt in zo'n dorp.
Maar inderdaad de excuses in het nawoord zijn niet geheel onnodig. Laatste stuk is wel een beetje overtrokken en 'slecht' leesbaar.Maar dat maakt het wellicht wel specialer. Voelde een beetje als het einde van Medisch Centrum West haha
Afijn, Olde Heuvelt heeft de lessen van de oude meester goed toegepast (inclusief een vleugje Pet Sematary) en er zelf een originele invalshoek bij bedacht. In het begin moest ik wennen. De Wyler heks is blijkbaar zo ingeburgerd dat niemand meer gek op kijkt als ze in de woonkamer staat. Als lezer moet dan het kwartje nog even vallen, althans bij mij was dat het geval. Later ging ik er zelf over nadenken; stel je moet s'nachts even naar het toilet. Het lijkt me dan toch creepy dat ze ineens voor je kan opdoemen. Of als je als kind op straat speelt en je bal rolt de bosjes in, geen lekker idee dat je bij het wegslaan van de struiken ineens in een gezicht met dichtgenaaide ogen en mond kan kijken. ?
Het einde is grotesk, maar opnieuw origineel. Het laat je wel even nadenken. Stiekem kun je je er nog wat bij voorstellen ook. De mens is tot alles in staat, dat valt niet te ontkennen.
Hex – Thomas Olde Heuvelt | Lalagè leest - lalageleest.nl
Sowieso een klassieker in de wording naar mijn mening. Het leest vlot, heeft genoeg wendingen en heeft een origineel uitgangspunt van een monster dat zowat als normaal beschouwd wordt. Ook dat we als setting te maken hebben met een ons-kent-ons dorp komt goed naar voren.
De Stephen King vergelijkingen hebben al voldoende mensen voor mij vermeld, maar ik voeg er wel aan toe dat het een B-versie van King was wat mij betreft. De personages waren aardig opgezet maar overal ontbrak wel ergens een dingetje. De Raadsman bijvoorbeeld had je bijvoorbeeld kunnen uitwerken als een religieuse fanatiekeling, laatste van zijn soort, als een vreemde eend in de bijt, maar blijkbaar achtte de auteur het ok om een Bijbelpassages spuiende man zonder meer geloofwaardig te achten. Ik denk dat in veel dorpen in onze contreien hij met een meewarige glimlach en schouderophalen zou genegeerd worden. Beek is natuurlijk geen alledaagse plaats in het boek, maar voor mij voelde het duidelijk als een poging tot King fan fictie, waarbij je de verschillen tussen de continenten gemakshalve negeert.
Verder is het verhaal interessant maar zelden spannend. Dat komt volgens mij door een verkeerde keuze qua vertelperspectief. Hoeveel interessanter zou het worden als we de gebeurtenissen door de ogen van Grim zagen (zonder dus te weten wat de jongelui allemaal uitspookten) of beter nog: een rugzaktoeristenkoppeltje strandt in Beek en zoekt logies.
Ach ja, al bij al een amusant verhaal, een auteur waarvan ik zeker nog boeken wil lezen, een taart zonder kers of slagroom, een degelijke middenmoter, een
3*.
Helpt natuurlijk dat ik Beek vrij goed ken.
Tja het einde is prima, maar heb wel mijn vraagtekens, had wel duidelijker mogen zijn.
Ruim 4 sterren.
****+