menu

Roman s Kokainom - M. Agejev (1934)

Alternatieve titels: Roman met Cocaïne | Роман с Kокаином

mijn stem
3,50 (4)
4 stemmen

Russisch
Psychologisch

219 pagina's
Eerste druk: Chisla (periodiek), Parijs (Frankrijk)

Genadeloos en scherpzinnig ontleedt de middelbare scholier Vadim Maslennikov het leven in Moskou ten tijde van de Russische Revolutie. Zijn leven op school, zijn vrienden, de relatie met zijn moeder, zijn eerste ervaringen met vrouwen: niets ontsnapt aan zijn lucide blik. Na zijn eindexamen neemt de illusieloze Vadim zijn toevlucht tot cocaïne en komt terecht in een paradijselijke hel vanwaaruit zijn waarnemingsvermogen en taal een grote vlucht nemen.

zoeken in:

avatar van Donkerwoud
4,0
De schrijnende memoires van een jongeman die steeds verder afglijdt in de vergetelheid als hij niet meer in staat is om aansluiting te vinden bij anderen. Dit individuele leed is impliciet gekoppeld aan de Russische Revolutie en de opkomst van grote communistische idealen. Zo wordt het een literair meesterwerk dat voorbij zijn eigen historische context gelezen kan worden, maar dat óók een vlijmscherpe kritiek vormt op maatschappelijke ontwikkelingen van toen het geschreven werd. Het heeft iets weg van Kafka in hoe het verhaal verteld wordt van een individu dat gemangeld wordt door zijn eigen innerlijke tekortkomingen en het genadeloze sociale darwinisme om hem heen.

avatar van misterfool
4,0
Naargeestige roman die onderzoekt hoe de mens naar laaghartige driften grijpt in zijn zucht naar genot. Deze driften tonen zich zelfs heftiger naar mate de mens zich richt tot hogere humanistische idealen. Of wellicht verliest de mens zich voornamelijk in zulke driften als ze tekort komen ten opzichte van hun idealen? Een drang naar zelfdestructie omdat wordt voorvoeld dat we het geluk niet waardig zijn? Hoofdpersonage Vadim krijgt in ieder geval meermaals de kans om diepgravende menselijke connecties te vormen. Hij weet echter niet daarvoor de kwetsbaarheid op te brengen. Cocaïne vormt een vervanging en voorkomt dat hij zich zwak moet opstellen. Zodoende gaat dit personage geatomiseerd ten onder. Een beklemmend en cynisch verhaal dat stof tot nadenken geeft.

avatar van Raskolnikov
3,5
Opmerkelijke roman over een recalcitrante puber die zich ten tijde van de Revolutie verliest in een cocaïne verslaving. Onder pseudoniem uitgebracht is nooit onomstotelijk vast komen te staan wie hier achter schuilging. Nabokov werd wel beweerd, maar als dat zo is dan staat het in stijl en thema’s ver af van diens bekende werken. De hoofdpersoon ervaart een gespletenheid die maakt dat hij wellustig gemeen kan zijn tegen personen die hem liefhebben. Zo besmet hij bewust een vrouw die hij op straat oppikt, maar niet voordat zij hem uit liefde haar laatste centen heeft gegeven. We maken de gymnasiumjaren van de hoofdpersoon mee, enigszins ontsierd door een karikaturaal portret van een Joodse leerling. Eenmaal aan de cocaïne meent Vadim zijn gespletenheid haarscherp te zien, en volgen koortsachtige overpeinzingen die Dostojevski niet zouden misstaan. De medemenselijkheid van diens werk mist echter, daarvoor is het hoofdpersonage te kil, te nihilistisch. Zijn misogyne karakter maakt hem er ook niet innemender op. Dat je niet weet wie de schrijver is, maakt het in zekere zin lastiger aan te voelen waar de schrijver zelf staat ten aanzien van de extreme daden en gedachten van de hoofdpersoon. In veel opzichten enig in zijn soort.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:48 uur

geplaatst: vandaag om 18:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.