menu

The Wonderful Story of Henry Sugar and Six More - Roald Dahl (1977)

Alternatieve titel: Het Wonderlijke Verhaal van Hendrik Meier

mijn stem
3,92 (73)
73 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Psychologisch / Humoristisch

240 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen (Verenigd Koninkrijk)

‘Een schrijver is iemand die verhalen uitvindt,’ zegt Roald Dahl in een van de verhalen in dit boek. En heeft hij nog heel wat uitgevonden zoals de zeven verhalen in deze bundel. Zoals het wonderlijke verhaal over een jongetje dat met dieren kan praten, en een schildpad redt uit de soep. Of het verhaal over een lifter die laat zien hoe vingervlug hij is. Een dromerig vogelvriendje wordt het slachtoffer van een gewelddadig verjaardagsgeschenk. En naast deze en andere personages is er de held van het titelverhaal: de rijke ijdeltuit Hendrik Meier. Schraapzucht drijft hem tot wat eigenlijk niet kan. Na jaren oefenen slaagt hij erin te zien zonder ogen…

zoeken in:
avatar van Tejo
4,5
Ik was al fan van Dahl maar de verhalen in dit boek spreken me nog meer aan dat de verhalen die ik tot nog toe van hem las. Weet niet waar hem dat in zit, misschien kom ik daar later nog eens achter.

avatar van chiel
4,5
Het verhaal van de zwaan en dat van de schildpad vind ik het mooist. Die kun je blijven herlezen.

4,5
Ik herlees veel boeken, maar deze verhalen zijn het die ik van Dahl het meest gelezen heb. Alleen al de manier van schrijven maakt het prettig om keer op keer te lezen, maar daarbij is Dahl ook nog een een goed verhalen verrteller en deze combinatie is m.i. niet veel schrijvers toegedaan.

avatar van GVR
3,5
GVR
Het verhaal van Hendrik Meijer is heel mooi opgebouwd en voelt heel realistisch aan. Verder staan er nog wel een aantal andere verhalen in die wel onderhoudend zijn. Maar mis toch wel wat de sfeer met de tekeningen van Quentin Blake.

avatar van John Frusciante
3,5
Ik vond deze bundel iets beter dan Someone Like You. De verhalen spreken mij wat meer aan. het beste verhaal vond ik The Wonderful Story of Henry Sugar, maar de andere verhalen konden mij ook amuseren. Dahl kan heel mooi vertellen en weet mij daardoor aan het lezen te houden, en dat vind ik erg knap.

avatar van tommykonijn
4,5
Dahl is altijd al een van mijn favoriete schrijvers geweest. Het Wonderlijke Verhaal van Hendrik Meier is het leukste verhaal vind ik persoonlijk, al zijn de verhalen met die schildpad en 'de zwaan' ook erg leuk. Het laatste verhaal vond ik het minste, maar zelfs deze vond ik nog er mooi geschreven. Net geen 5,0* omdat de tekeningen van Quentin Blake echt gemist worden.. Maar desondanks toch een prima boek wat eigenlijk nooit verveelt.

4,5*

avatar van manonvandebron
4,0
Deze bundel is zeer heterogeen, maar uiteindelijk staan er wel heel wat knappe verhalen in. Ze zijn geschikt vanaf twaalf jaar, en ook een goede gelegenheid voor wie Engels aan het leren is

4,0* The Boy Who Talked with Animals: Dit verhaal over een reuzenschildpad sluit aan bij z'n jeugdboeken en getuigt van sympathie voor dierenrechten en een ongebreidelde fantasie.

4,5* The Hitch-Hiker: Hier is de meester van de verrassende vertellingen aan het woord. Een chauffeur geeft een lift aan een excentriekeling met een plat accent, wat tot een verontrustend incident leidt. Dit werd een aflevering van Tales of the Unexpected.

4,5* The Mildenhall Treasure: In 1946 werd dit waargebeurde verhaal reeds in een tijdschrift gepubliceerd. Het is een sterke vertelling over een Romeinse schat die opgegraven werd in oorlogstijd, met een foto als bewijsmateriaal.

4,0* The Swan: Het begint als een pijnlijk verhaal over pesten, met een angstaanjagende scène met een trein, gevolgd door een fantastische wending die ook weer aansluit bij z'n jeugdboeken.

4,5* The Wonderful Story of Henry Sugar: Hier slaagt Roald Dahl erin een compleet absurd verhaal aannemelijk en meeslepend voor te stellen. Je krijgt meteen zin om zelf je helderziende capaciteiten te gaan testen op een stel speelkaarten.

3,5* Lucky Break: In dit autobiografische stukje vertelt hij over z'n tijd op de kostschool en als gevechtspiloot, wat leidde tot z'n doorbraak als schrijver. Er staan interessante opmerkingen in over schrijverschap, maar die autobiografische thema's zou hij grondiger uitwerken in Boy (1984) en Going Solo (1986).

3,0* A Piece of Cake: Zijn allereerste publicatie was dit autobiografische verslag van een ervaring als gevechtspiloot. Het verscheen eerder in Over to You (1946).

4,5
Herinner mij de Tales of unexpected, die jaren geleden werden uitgezonden op tv. De eerste jaren waren het vaak verhalen van Roald Dahl, die ze hoogstpersoonlijk zelf inleidde. Zo keek ik onlangs op Youtube naar the hitchhiker, één van de prachtige verhalen uit dit boek. Manonvandebron gaf vorig jaar al een mooi overzicht van dit boek. Daar sluit ik me bij aan.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:07 uur

geplaatst: vandaag om 17:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.